Het gras is misschien groener aan de overkant, maar het moet nog gemaaid worden.

Waar vindt bevruchting precies plaats in een bloem?

Bloemen geven je tuin en landschap een vleugje kleur, maar voor de plant trekken ze bestuivers en voltooien ze het proces van seksuele voortplanting. Het vermogen van de planten om zaden en vruchten te genereren, die later kunnen uitgroeien tot nieuwe planten, hangt af van succesvolle bestuiving en bemesting. De opbrengst van uw tuin aan groenten en fruit hangt af van de uitkomst van dit proces.

Tip

De eierstok van een vrouwelijke bloem is waar de bevruchting plaatsvindt.

Bloem mannelijk en vrouwelijk

Bij planten komen verschillende bloemstructuren voor. Hele bloemen hebben zowel vrouwelijke als mannelijke componenten op planten met volledige bloemen. Tweehuizige planten hebben alle vrouwelijke of alle mannelijke bloemen, terwijl eenhuizige planten afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant hebben.

Volgens de University of Illinois Extension is de stamper de naam van het vrouwelijke deel van de bloem. De drie primaire structurele componenten van de stamper zijn stigma, stijl en eierstok. De buisvormige stijl verbindt het stigma, gelegen aan de bovenkant van de stamper, met de eierstok, gelegen aan de onderkant van de stamper.

Het filament en de helmknop zijn de twee componenten waaruit de meeldraad bestaat, de mannelijke bloemstructuur. Het filament is de structuur die de helmknop omhoog houdt, de bloemcomponent die stuifmeel genereert en afgeeft. De stamper bevindt zich in de kern van bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke elementen, omringd door de meeldraad.

Definitie van bloembemesting

Wanneer de gameet van het stuifmeel de eierstok van de eierstok bevrucht, vindt bestuiving plaats. Hoewel volledig ontwikkelde bloemen zichzelf kunnen bestuiven, zijn bestuivers zoals bijen verantwoordelijk voor het verplaatsen van stuifmeel van de helmknop naar het stigma. Het kleverige oppervlak van het stigma verzamelt het stuifmeel.

Volgens Georgia Tech Biological Sciences bestaat elke stuifmeelkorrel uit een generatieve cel en een pollenbuiscel. De stuifmeelbuiscel leidt de overvloedige cel door de stijl en in de eierstok zodra deze het stigma bereikt. Om de eitjes in de eierstok van de plant te bevruchten, splitst de generatieve cel zich in twee mannelijke gameten of zaadcellen.

Bevruchte eitjes ontwikkelen zich tot zaden, die vervolgens kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. De vrucht van de plant is de eierstok. Slechte bestuiving is waarschijnlijk de oorzaak als de groenten en fruit in uw tuin niet produceren zoals u zou willen.

Bloembestuiving overwegen

Afhankelijk van de eigenschappen van de plant en zijn bloei, zijn er verschillende methoden waarmee stuifmeel van de ene bloem naar de andere wordt overgebracht. Bestuivers zoals bijen, vliegen en vlinders bestuiven bijvoorbeeld overdag heldere, aromatische bloemen. Vogels die niet afhankelijk zijn van geur bestuiven vaak levendige bloemen die geen sterke geur hebben. Vleermuizen en motten hebben meer kans om ‘s nachts witte, aromatische bloesems te bestuiven. Bovendien bestuift de wind sommige bloemen, terwijl water stuifmeel naar waterbloemen transporteert.

Bescherm de bestuivers in uw omgeving, want levende dingen kunnen veel planten in uw tuin bestuiven. De IFAS Extension van de University of Florida raadt het gebruik van pesticiden af ​​waar mogelijk, en indien nodig, sproei ze ‘s avonds wanneer de bijen minder actief zijn.

Door de bloemen handmatig te bestuiven, kunt u ook uw planten ten goede komen. Stuifmeel van de helmknoppen kan met een wattenstaafje of een klein borsteltje worden uitgetrokken en op de bloemstempels worden aangebracht.

Een heel misverstand in de botanie, namelijk de studie van planten, is het verschil tussen bloemen en planten. Een bloem is slechts de reproductieve delen van een bloeiende plant, maar het plantenrijk omvat alles, van blauwgroene algen tot een torenhoge eik.