Het gras is misschien groener aan de overkant, maar het moet nog gemaaid worden.

Schaduwrijke bodembedekkers

Schaduwtuinen profiteren van weinig licht bodembedekkers zoals varens.
Er is geen middenweg als het om schaduw gaat.

Door een gebrek aan licht kunnen schaduwrijke plaatsen er schaars of zelfs onkruidachtig uitzien, daarom vallen veel tuiniers in het laatste type.

Dit betekent echter niet dat schaduwrijke delen van uw tuin geen groeizones zijn. Meerjarige bodembedekkers zijn een uitstekend alternatief voor gewoon gazongras. Na verloop van tijd zal de bodembedekking uitgroeien tot een dicht tapijt onder bomen, tussen gebouwen en in andere gebieden met weinig zon.

Overweeg de contrasten

Het is van cruciaal belang om precies te weten wat voor soort schaduw je hebt voordat je tuingereedschap oppakt. Meet de hoeveelheid licht die op verschillende tijdstippen van de dag op de regio valt… Houd er ook rekening mee dat de hoeveelheid schaduw die bomen bieden per seizoen varieert, afhankelijk van de zonnebaan en de dichtheid van het bladerdak.

Laat me je indrukken weten. Als open structuren of bomen met kleine bladeren, zoals berken of acacia’s, het zonlicht slechts gedeeltelijk verduisteren, is de kans groot dat de schaduw gevlekt of gefilterd is. Dit betekent dat planten de hele dag worden blootgesteld aan een mengsel van fel licht en schaduw, wat ideaal is voor een breed scala aan bloemen en bodembedekkers.

Of misschien krijgt het gebied slechts 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag, terwijl de rest van de tijd in de schaduw wordt doorgebracht. Aan de oost- of westkant van het huis, of aan de rand van een dichte bomenopstand, staat dit bekend als halfschaduw. In deze omstandigheden kan een breed scala aan planten gedijen.

In gebieden met dichte luifels, zoals de grond onder Noorse esdoorns, eiken, sparren en dennen, die geen direct zonlicht ontvangen, zullen alleen planten die weinig licht kunnen overleven, kunnen gedijen. Als je eenmaal hebt uitgezocht wat voor soort verlichting je hebt, is de volgende stap om het gebied geschikt te maken voor beplanting.

Melinda Myers, een tuinspecialist van Birds & Blooms en bijdragend redacteur, waarschuwt tuinders om het rustiger aan te doen, vooral als ze droge ruimtes onder bomen proberen op te vullen waar gras niet gedijt.

Te diep graven bij het verwijderen van gras of het plaatsen van bodembedekkers kan de wortels van boomvoeders beschadigen, die zich in de eerste 30 centimeter grond direct onder de boom bevinden.” Een mooie dekking voor een verlaten gebied is hier het doel, maar niet ten koste van de bomen.”

Het is een makkie om te doen

varen met een typisch Japans geschilderd ontwerp
Japanse geschilderde varens zijn een uitstekende keuze voor schaduwrijke gebieden vanwege hun textuur en drama.
Melinda heeft twee ideeën om het gras onder bomen weg te werken. Breng een alle-vegetatie-dodende chemische stof of meerdere lagen krantenpapier of andere organische mulch aan op het schaduwrijke gebied om uit te roeien wat daar groeit.

Zorg ervoor dat u alle instructies op het etiket grondig leest en volgt voordat u de tweede benadering gebruikt om te voorkomen dat de omliggende planten gewond raken. Op basis van deze informatie is er een brede richtlijn van 4-14 dagen voor wanneer opnieuw geplant moet worden. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt, heeft de eerste manier van grasverwijdering de voorkeur. Ook al duurt het ongeveer een jaar om te voltooien, het proces komt de volgende aanplant ten goede door de bodem te verbeteren.

Overweeg welk type bodembedekker het beste is voor uw klimaat en bodem zodra het gras is verwijderd. Je kunt berendruif en vrouwenmantel kweken in het zuidwesten omdat ze niet veel water nodig hebben en kunnen overleven in de hitte en droge omstandigheden.

Omdat ze winterhard zijn in het Midwesten en New England, gedijen pachysandra en lamium in die regio’s. Zolang ze onder controle worden gehouden, kunnen deze planten gedijen, hoewel traditionele lelietjes-van-dalen en maagdenpalm gemakkelijk invasief kunnen worden.

Planten zoals viooltjes uit Florida en Japanse geschilderde varens gedijen in vochtige klimaten vanwege hun voorkeur voor schaduw, vocht en warmte…

Voor zover ik weet, is dat nog maar het begin van het verhaal. Er is een overvloed aan andere opties. Veel van deze bodembedekkers zijn meer dan alleen schaduwminnende planten; ze produceren ook bloemen die zelfs de meest sombere ruimtes kunnen opfleuren.

Planten of niet planten?

Het planten is een vrij eenvoudig proces. Door iets bredere en ondiepere gaten te graven in plaats van het hele plantgebied te bewerken, wordt schade aan de boomwortels voorkomen, en dit is de enige overweging. Breng een dikke laag mulch aan en geef grondig water nadat u de planten een beetje hebt aangedrukt.

Zoals Melinda opmerkt: “de eerste jaren zijn essentieel, ook al is veel van het werk al gedaan.” Als je in het begin wat meer moeite doet, zal je bodembedekker het goed doen.” Gebieden onder bomen water geven, vooral die met dichte luifels, wordt soms over het hoofd gezien omdat mensen de neiging hebben om te denken dat ze vochtig zijn. Het is verbazingwekkend hoe succesvol die dikke dekens van bladeren houden regen tegen. Het is mogelijk dat zelfs een lange regenbui niet veel effect heeft op de bodem.”

Het is ook van cruciaal belang om het onkruid bij te houden, net als bij elke nieuw aangeplante tuin. Vermindert concurrentie om wat

er en voedingsstoffen, waardoor de bodembedekkers zich kunnen vestigen, door ongewenste planten te verwijderen.

Dat eens zo verlaten gebied onder de esdoorn of aangrenzend aan het huis zal binnenkort worden bedekt met weelderig groen. Dit is wanneer je weet dat alles naar wens gaat – je bent vrij!

10 schaduwminnende planten waar je nog nooit van hebt gehoord

Schaduwrijke gebieden kunnen baat hebben bij het gebruik van de volgende bodembedekkingen. Uw county Extension-service kan u helpen bepalen of de planten die u overweegt invasief zijn in uw regio. Ontdek nu welke soorten schaduwtolerante bodembedekkers ze aanbevelen voor uw regio.

Bolvormig groen, goudkleurig of bont blad siert de Bugleweed (Ajuga). De late lente tot de vroege zomer is wanneer de blauwe bloemspitsen zich ontwikkelen. Bugleweed geeft de voorkeur aan gebieden die worden begrensd door stenen of andere barrières, waardoor het ideaal is voor gazons.

Rots- en zandgronden zijn ideale omgevingen voor berendruif (Arctostaphylos), een laagblijvende groenblijvende plant die ideaal is voor droogtebestendig tuinieren. Bovendien produceert de plant in het voorjaar witte of roze bloemen, evenals rode bessen in het herfstseizoen.

Gember (Asarum) is verkrijgbaar in zowel groenblijvende als bladverliezende vormen. Instellingen met weinig licht en diepe schaduw aan de basis van een groenblijvende plant zijn ideaal voor deze plant.

Vanwege het lage onderhoud en de schoonheid ging de prijs Vaste Plant van het Jaar in 2004 naar de Japanse geschilderde varen (Athyrium niponicum). Voor schaduwrijke tuinen is het een uitstekende bodembedekker vanwege de textuur en kleur. Het gedijt in vochtige, vochtige gebieden.

De zachtgroene bladeren van de vrouwenmantel (Alchemilla) zorgen voor een mooie en stabiele mat. In de late zomer of vroege herfst bloeien chartreuse-bloemen. Zone 3 tot 8:
Bonte bladeren van de Lamium maculatum (Lamium maculatum) geven van het voorjaar tot oktober een vleugje kleur. Mei en juni zijn de beste maanden om de mooie witte of paarse bloemen te zien.

Witte bloemen bloeien in het voorjaar op Pachysandra terminalis (Pachysandra terminalis), een populaire schaduwminnende plant. Zone 4 t/m 8.
Mitchella repens, vaak bekend als patrijs, is een groenblijvende struik met geurige witte bloemen en rode bessen die een voorkeur heeft voor zure grond en bestand is tegen vochtige tot droge omstandigheden. Het kan gedijen in de volle zon of halfschaduw.
Als je op zoek bent naar een plant die zowel mooi als winterhard is, ga dan niet verder dan Galium odoratum (lievevrouwebedstro). Witte lentebloemen duren enkele weken en zelfs de bladeren hebben een heerlijk aroma.

Voor schaduw zijn achterblijvende variëteiten van Euonymus fortunei (Euonymus fortunei) uitstekende bodembedekkers. Zodra de stengels van de winterklimplant in contact komen met de aarde, beginnen de wortels te groeien.